De 10 bedste bøger om mode og modens historie

De 10 bedste bøger om mode og modens historie

Den travle juletid er i fuld gang og et nyt år står for døren, og hvad er bedre end at starte et nyt år med tilegnelse af ny skøn viden om mode og modens spændende historie… Følgende er således et spændende udpluk af de ti bedste bøger inden for mode og den moderne modehistorie. Alle værkerne fortjener en fremtrædende plads på bogreolen derhjemme, men vil man spare lidt på både penge og på vores dyrebare miljø, er biblioteket naturligvis en enestående mulighed for fordybelse i disse værker samt for noget så sjældent som kvalitativt og analogt samvær med en ven, søn, datter, kæreste, mand eller kone. Nedenstående består derfor også af en lille gennemgang af de nogle hyggelige og gode biblioteker i Jylland, på Fyn og på Sjælland, hvoraf et af dem netop nu har titlen som verdens bedste. Udover adgang til skønt læsestof og selvfølgelig ikke mindst adgang til en salig ro og fordybelse som nævnt kan det være en ægte sanseoplevelse at besøge et bibliotek for både øjne, ører, næsebor og smagsløg. Og til de som bedst kan lide at sidde i egen sofa og læse, skal det naturligvis nævnes at biblioteker stadig tilbyder muligheden for at låne bøger med hjem.

 

De 10 bedste bøger om mode

Mode er et fænomen, der på et eller andet niveau optager alle mennesker. Følgelig er der skrevet mange bøger om mode i tidens løb, og det har derfor ikke været en let proces at vælge de ti bedste. Selvom ’bruttotruppen’ af bøger var bred til at starte med, er det dog lykkedes at fremkomme med ti værker, der favner klassisk og moderne mode, herre og damemode og dannelsen af nye stilarter og skabelsen af forskellige dominante udtryk og trends. Følgende ti bøger beskriver således mode ud fra både et historisk perspektiv samt ud fra de kunstneriske eller æstetiske diskurser, som moden har været influeret af eller selv influeret til at blive retninger. Der er derfor også tale om bøger i et bredt aldersspænd, hvor den ældste er udgivet i begyndelsen af 1950’erne og seneste i 2016, hvilket er med til at fange den særlige tidsånd, der hører hver periode til. Til slut i denne lille indledning er det vigtigt at nævne at det ikke var muligt at bestemme en top ti, da alle de udvalgte er unikke og gode på hver sin måde. Nedenstående er altså en vilkårlig listning.

The Little Dictionary of Fashion – A Guide to Dress Sense for Every Woman

Christian Dior afslører den gode stils hemmeligheder i denne charmerende håndbog, som ingen kvinde bør lad være ulæst. Denne bog, som kommer fra en af de helt store mestres hånd, er en uundværlig guide, som dækker alt lige fra hvordan man bør klæde sig til et bryllup og hvordan et tørklæde bør bindes til hvordan man går med ynde. The Little Dictionary of Fashion er fuld af tidsløse tips og råd. Alt fra lange maxikjoler og accessories til tweed bliver berørt og Diors fremragende ekspertise sikrer at både kvinder og mænd kender modens tre grundpiller efter at have læst denne bog: simplicitet, sans for detalje og god smag. The Little Dictionary of Fashion er skrevet i 1954 og beskriver modehistorien på en ekstraordinær måde, der hverken er for lang, så det bliver kedeligt eller for kort, så formidlingen bliver utilstrækkelig.

Grace: A Memoir

Tidligere topmodel, Grace Coddington, var Kreativ Direktør på Vogue i 20 år og blev verdenskendt på sin oprigtighed, opfarenhed, sin dedikation til sit arbejde og sin altid originale og nyskabende tilgang til mode. Coddington, der ofte er beskrevet som den mest magtfulde kvinde i modeverden næst efter Vogue-kollegaen, Anna Wintour, har skrevet sine erindringer i øjenhøjde og tager læseren med på en fantastisk rejse i modens verden og i de fremherskende tendenser både i hendes tid som barn på landet i Wales, som feteret model i London og ikke mindst i hendes virke på Vogue. Grace: A Memoir er en skøn og ærlig indsigt i modeverden samt en fortælling om det monumentale arbejde Coddington har gjort for Vogue og for moden i al almindelighed.

The Glass of Fashion: A Personal History of Fifty Years of Changing Tastes and the People Who Have Inspired Them

Dette er en klassiker iblandt klassikere. Cecil Beaton, som mange modeentusiaster nok kender for hans pragtfulde modefotografier, fortæller i sine ikoniske billeder en fantastisk historie om de personligheder, som inspirerede modens gyldne epoker. Beaton efterlader i denne bog også sine egne perspektiver på mode, stil og smag. The Glass of Fashion er en eminent gennemgang af modens historiske højdepunkter skrevet af en mand, som havde et unikt og legendarisk øje for den kunstneriske detaljerigdom, som mode kan besidde. Beaton skriver i et levende sprog om de store modeskabere, som har inspireret ham igennem tiden såsom Chanel, Balenciaga og Dior, men han beskriver også hans mere ukendte inspiratorer som for eksempel hans tante Jessie, som gav ham det første glimt af ’de voksnes modeverden’. Denne bog er både en modeskat og et modeskatkammer.

Dress Scandinavian

Denne liste kunne naturligvis ikke fuldendes uden også at inkludere et dansk bidrag. Dress Scandinavian er skrevet vores måske største kvindelige modeikon herhjemme, Pernille Teisbæk. Med fast base i det berømte udtryk ’less is more’ er Teisbæk en overordentlig kyndig styrmand igennem de fundamentale aspekter af skandinavisk mode og kommer tilmed med super gode og konkrete eksempler på, hvad der udgør skandinavisk mode og hvordan styles, farver og mønstre kan sammensættes så den lækre skandinaviske ’casualness’ kan opnås. Bogen tager desuden læseren med på en spændende rejse bestående af tendenser, materialer og designretninger, som alle tilsammen udgør det skandinaviske udtryk, som har vundet så stort indpas på den internationale modescene. Som en ekstra lille lækkerbisken giver Pernille Teisbæk i bogen en udførlig guide til hvordan jeans bør sidde samt en liste over hendes ti yndlingsmærker fra Skandinavien.

The Beautiful Fall: Fashion, Genius, and Glorious Excess in 1970s Paris 

Den britiske modejournalist, Alicia Drake, udgav i år 2000 bogen A Shopper’s Guide to Paris Fashion, som grundet dens letlæselige sprog og ikke mindst de mange nyttige tips og råd til gode steder at shoppe mode i Paris, blev til en succes. I 2006 fulgte Drake op med The Beautiful Fall, som er et fantastisk tilbageblik på 1970’ernes Paris, hvor verdens modehovedstad efter en periode uden store kunstneriske resultater blev vakt til live igen. Paris blev igen stedet for de højeste ambitioner inden for modeskabelse og i spidsen for bevægelsen stod to af de lyseste stjerner, Yves Saint Laurent og Karl Lagerfeld. De to drev modekunstens formåen til nye højder og forblev helt indtil Saint Laurents død i 2008 rivaler i modens og skønhedens tjeneste. Denne bog er især spændende fordi den udover mode går tæt på personlige ambitioner og besættelser hos mennesker, som har været med til at forme vores verden.

The End of Fashion

Tiderne hvor moden blev dikteret af franske designere, hvis kreationer var så dyre at kun overklassen havde råd til dem er forbi. I dag tager modedesignere ofte kreativt udgangspunkt i dominante retninger i almindelige forbrugermarkeder. The End of Fashion undersøger dette padigmeskift inden for modeskabelse i alle aspekter af industrien lige fra design, producering, marketing over detailled til finansiering. Bogen går således tæt på konkrete sager og tvister modehusene imellem, hvor designs eller ideer er forsøgt overtaget, hvor blandt andre Donna Karan, Tommy Hilfiger og Ralph Lauren er indblandet. Det er en utrolig spændende fortælling og et utraditionelt perspektiv på modens kunst.

Dressing the Man: Mastering the Art of Permanent Fashion

På listen skal naturligvis også en bog, som kun fokuserer på herremode, og her er dette ofte noget oversete værk et helt ideelt bidrag. Dressing the Man er nemlig en eminent og letlæselig guide til hvad man som mand bør vide for at fremstå velklædt og stilfuld. Forfatteren tager på en spændende og visse steder også humoristiske facon fat på det paradoks det er at selv mænd i dag aldrig har brugt så mange penge på tøj, er der færre velklædte mænd end nogensinde før. Denne bog fører læseren med kyndig hånd igennem et sæt af let anvendelige og universelle råd for hvordan tøj skal passe til kropstype, højde og teint samt naturligvis til den lejlighed til hvilken en beklædning skal anvendes. En rigtig god bog, som kan resultere i en bedre sammensat stil for læseren.

The Fashion Book

The Fashion Book er ikke nødvendigvis en bog, som man behøver at gennemlæse fra ende til anden. Den består nemlig af en lang række fortællinger, anekdoter og billeder om modeindustrien og de mennesker, som har været med til at skabe den henover de sidste 200 år. Bogen er bygget op alfabetisk, så alle navne som er listet let kan findes. The Fashion Book er et fantastisk omfattende og dybdegående værk med flotte illustrationer, som giver et tydeligt indtryk af modens verden, som den var ved industriens fødsels og indtil i dag samt et indtryk af hvor mode både er forretning og stor kunst.

Paris: Through a Fashion Eye

Paris: Through a Fashion Eye er en guide til en af verdens mest elskede modebyer. Bogens forfatter, Megan Hess, tager læseren med på et eventyr af mode og stil i den Franske hovedstad og viser de bedste steder for enhver fashionista at spise, sove og naturligvis at shoppe – super elegant illustreret af forfatteren selv. Denne lille tour guide til modens hovedstad afslører blandt andet hvor ikoner som Coco Chanel, Karl Lagerfeldt, Christian Dior and Louis François Cartier arbejdede og ikke mindst hvor de ’legede’ – de bedste hoteller, de bedste butikker og de bedste sightseeing steder. Og så indeholder bogen naturligvis også forfatteren egne anbefalinger til gode steder at shoppe. Bogen er en must-read for alle som elsker mode og/eller Paris.

In Vogue: An Illustrated History of the World’s Most Famous Fashion Magazine 

In Vogue er et fascinerende indblik i historien om verdens mest kendte og indflydelsesrige modemagasin, Vogue. Bogenindeholder et væld af berømte forsider og indhold fra udgivelser gennem en levealder fra en række af de dygtigste og mest anerkendte fotografer, illustratorer og kunstnere. Bogen tager desuden læseren med på en historisk gennemgang af magasinets udvikling og indflydelse fra den beskedne start i 1909 til i dag. Bogen forklarer således via førstehåndsinterviews med redaktører, skribenter og fotografer hvordan Vogue blev Vogue samt i skønne detaljer om hvordan Vogue fungerer i dag. Enestående i sit omfang og exceptionelt illustreret er In Vogue utvivlsomt blandt de vigtigste bogudgivelser inden for kultur, kunst, mode og fotografi.

Nogle gode biblioteker – og i blandt dem verdens bedste…

Som nævnt er biblioteker fantastiske for både læsning, fordybelse, ro og samvær – og så slider det heller ikke så hårdt på det måske i forvejen anstrengte januarbudget at låne bøgerne fremfor at købe dem. Det betyder faktisk at man i stedet for at vælge én af de ovenfor listede nemt kan vælge dem alle. Så som indledningsvist lovet sluttes denne lille guide til de bedste modebøger af med en lille gennemgang af nogle hyggelige og gode biblioteker på Sjælland, Fyn, Jylland.

Det Kongelige Bibliotek (København)

Beliggende på Slotsholmen midt i København. Her kommer alle de tidligere nævnte sanser i spil, når man træder ind. Duften af bøgerne og det gamle træværk er pragtfuldt og synet af de gamle smukt udsmykkede sale er uden sidestykke. Man kan både sidde i små læsebokse samt i sofaer og stole i områder primært i bygningens nye del. Og så er der mulighed for at købe dejlig mad og drikke i den tilhørende restaurant.

Hovedbiblioteket (Odense)

Som en del af Banegårdscenteret ligger hovedbiblioteket i Odense centralt med gode parkeringsmuligheder. Biblioteket er et moderne mekka af bøger, viden og lækre faciliteter. Der er studiepladser til de som vil fordybe sig, og så er der hyggelige siddepladser til de som slappe af og læse. Der er trådløst netværk tilgængeligt og et legeområde til de mindste.

Hovedbiblioteket (Aarhus)

Hovedbiblioteket i Århus ligger i Dokk1, som er blandt byens flotteste bygninger. Den er smukt beliggende i fantastiske omgivelser lige ved udmundingen af Aarhus Å. Biblioteket er ramme om en enestående atmosfære hvor moderne lys arkitektur møder fordybelse og hygge. Der er både studierum, åbne områder, en café og et børnebibliotek hvor leg er i højsædet. Man føler sig velkommen her, og biblioteket er åben fra morgen til aften. Lille bonusinfo: Dokk1 er i 2017 kåret som verdens bedste bibliotek!

Hovedbiblioteket (Aalborg)

I hjertet af Aalborg ligger hovedbiblioteket, som er et roligt ånderum midt i den store nordjyske by fyldt med litterære åndsværker samt en masse hyggelige kroge og steder, hvor læsningen kan nydes. Der er desuden mange studiepladser samt fri WIFI. Medbringer man børn har biblioteket et stort legehjørne, som de kan boltre sig på. Et besøg her bliver man kun glad af.

Multikulturhuset (Sønderborg)

Det nyåbnede Multikulturhus på Sønderborg havn danner rammer om byens hovedbibliotek, som nu er udstyret med skønne faciliteter, som gør biblioteksbesøget til en sand fornøjelse. Først og fremmest gør en smuk udsigt over vandet altid godt for sjælen, og dernæst er placeringen af siddepladser, sofaer og kroge absolut i top. Med en super café i bygningen behøver man heller ikke at gå sulten eller tørstig derfra. Biblioteket i Sønderborg er en oplevelse, man ikke glemmer lige med det samme.

Hovedbiblioteket i Esbjerg

Med en placering midt på hyggelige Nørregade i byens midte er Hovedbiblioteket i Esbjerg tæt på det hele, hvilket betyder at et besøg her nemt kan kombineres med andre gøremål såsom julegaveindkøb eller cafébesøg. Udover en fantastisk placering er biblioteket i Esbjerg en perle af litteratur og atmosfære. At sidde i disse omgivelser og læse i et af de åbne områder eller på en af studiepladserne er bare skønt.

Hovedbiblioteket i Nuuk

Hovedbiblioteket i smukke Grønlands smukke hovedstad, Nuuk, er en skøn perle midt i byen, der bare er rart at komme ind i men også at betragte udefra. Biblioteket, som i folkemunde kaldes, Nunatta Atuagaateqarfia, indeholder alt hvad hjertet begærer af skønlitteratur både i bogform samt i form af lydbøger, og så kan bibliotekets samling af tidsskrifter og faglitteratur blandt andet inden for mode men også inden for en lang række andre emner ikke andet end at imponere. Uanset om man er bosiddende eller turist i Nuuk er biblioteket en udflugt værd.