Sydeuropæisk elegance imod nordisk simplicitet – både på mode og fodbold

Sydeuropæisk elegance imod nordisk simplicitet – både på mode og fodbold

Det kroatiske og det danske fodboldlandshold har stået overfor hinanden i alt fem gange i tidens løb, og med to sejre til hver og en enkelt uafgjort vidner den indbyrdes statistik om, at de to hold står stærkt i forhold til hinanden. Sidst de to hold mødtes var i den kroatiske hovedstad, Zagreb, d. 5. juni 2004, hvor hjemmeholdet trak det længste strå med en sejr på 2-1 over et ellers formstærkt dansk mandskab. Så selvom det eneste spillermæssige levn fra dengang, som spiller en rolle i denne søndags VM-kamp, som spilles på det imponerende Nisjnij Novgorod Stadion kl. 20.00 dansk tid, er den danske assistenttræner, Jon Dahl Tomasson, eksisterer mindet om det sejrrige sidste møde måske stadig, hvilket kan give en lille mental fordel for kroaterne. Uanset hvad skal de danske drenge lægge sig ekstra i selen, hvis de skal spille op med en kroatisk side, som af mange, inklusive nogle af de danske spillere selv, er blevet udråbt til det bedste hold ved verdensmesterskaberne indtil nu.


Ser man på de bedste odds, som er givet til henholdsvis Denmark og Kroatien for at løbe af med den endelige sejr ved verdensmesterskaberne i Rusland, så er Kroatien også her favorit med et løfte om pengene 35 gange igen hos de flinkeste bookmakere imod 121 gange, hvis man er så modig at spille sparepengene på Danmark. Så både på papiret og på banen skal der altså ske et lille mirakel, hvis Danmark skal fortsætte eventyret og gå i kvartfinalen, men fodbold er jo fodbold og alt kan ske, og spændende det bliver det helt sikkert. Som det efterhånden er blevet tradition her på Modevidenskab forud for Danmarks kampe ved denne VM-slutrunde er her et lille kig fra fodboldens spændende sfære over i modens verden i form af en lille kamp på stil og modesans mellem en af de danske og en af de kroatiske landsholdsspillere - en spændende og sjov optakt til den rigtige kamp på græstæppet.


De to kombattanter i denne omgang er Kroatiens store stjerne og anfører Luka Modrić, hvis klubmæssige arbejdsgiver er Real Madrid og den danske forsvarsklippe Mathias Zanka Jørgensen, som til dagligt slår sine folder i engelske Huddersfield Town F.C. Som det også er blevet sædvane i dette format er det naturligvis ’gæsterne’, som lægger for, og den kroatiske kaptajn sætter sig fra første færd igennem med et super smart antræk, som består af knælange denim shorts og en matchende denim skjorte samt et par lækre sorte sneakers på fødderne, som agerer flot farvebryder i udtrykket. Sliddet i shortsne og skjortens vaskmønstre er super cool og begge dele sidder helt som de skal, og til at supplere det hele er Modrić’s meget pæne ur og armbånd i mørke farver. Stensikkert 1-0 til Kroatien.

Næste ryk op ad banen foretages af den hurtige kroat i lige så sikker stil også i en shortsbeklædning, hvor det dog her er kombinationen af et par mørke lærredsshorts og en lys T-shirt med et flot motiv fortil i gullig tone, som er i spil. Og netop den gule farve gør en bemærkelsesværdig positiv forskel, dersom de smarte sneakers i netop den farve passer til. Det udgør et fuldendt samspil mellem top og bund, som ser afslappet men samtidig super lækkert ud – og så skal det selvfølgelig igen påpeges at pasform og størrelse er lige i skabet. 2-0 til Kroatien.

Sidste opspil inden turen går over til den danskerne er også halvlegens mest dominerende. Modrić tordner frem over banen i en klassisk flot mundering bestående af flotte sorte sneakers, som næsten går ud i et med de smalle mørke jeans, som sidder perfekt på den veltrænede sportsmand. I et gedigent et-to spil med sko og bukser bærer den kroatiske anfører en flot kropsnær langærmet skjorte, som er helt hvid, og som en fin afslutning på hele udtrykket er et par moderne runde solbriller i sort stel. Simpelt, smukt og usvigeligt sikkert sat sammen til en kroatisk 3-0 føring ved pausefløjtet.

At være bagud med tre mål ved halvleg er selvfølgelig aldrig et ønskeligt udgangspunkt, men hvis nogen kan redde den danske ære i en match på mode, så er det den 28-årige høje flotte Mathias Zanka Jørgensen. Zanka spurter også fra start ufortrødent op ad banen med kurs direkte mod mål i et par sorte sneakers og sorte smalle jeans, som sidder fuldstændigt lige som de skal på danskeren. På overkroppen bæres en grøn bomberjakke med ripkant, som også sidder formidabelt og under jakken er der et lille kig til en denimskjorte, som er knappet helt op i halsen. Stilen er sikker og farvevalget ligeså, og det kan ikke være andet end en reducering til Danmark til 3-1.

Stormløbet mod den kroatiske ende fortsætter og Zanka afdribler alle mand på en gang med denne beklædning bestående af sorte høretelefoner, sort sweatshirt og sort vest. Til at bryde farverne har forsvarsspilleren en camouflage-farvet taske over skuldrene samt et guldur, der, selvom det er tydeligt, ikke er for meget men blot holder de mørke og lyse farver afbalancerede. Helhedsudtrykket her er enestående og viser at Zanka nemt kunne have en fremtid inden mode, når fodboldstøvlerne stilles på hylden. Endnu en reducering i hus og det blev 3-2.

Danmarks sidste chance for udligning i denne modekamp kommer her med endnu et stærkt ryk fra Zanka, som her igen har tyet til den sorte farve hele vejen igennem. Sorte jeans kombineret med en sort hættetrøje og en fantastisk flot læderjakke udover. Læderjakken er hoftelang og har en bred krave med nitter og lynlåslommer placeret på siden, og er super moderne netop nu og passer også godt ind i Mathias Zankas stil, som placerer ham i en konstant tilstand af en lidt tilfældig og henkastet lækkerhed, men hvor der alligevel tydeligvis er tænkt over alle detaljer. Der er ikke grund til at se nærmere på VAR-skærmen her for at fastslå om der er mål, for den er klokkeklar. 3-3 og udligning lige før slutfløjtet lyder.

Uafgjort i modemødet mellem Kroatien og Danmark er bestemt et resultat danskerne kan være stolt af set i lyset af, at den kroatiske modescene i den grad blomstrer og at flere og flere designere fra det sydeuropæiske land høster international anerkendelse på både mainstream designs og inden for haute couture. Det lige resultat de to lande imellem er imidlertid ikke et vi kommer til at opleve på fodboldbanen nu på søndag, da der i en 1/8-finale jo skal findes en vinder, men uanset hvad vil fodboldkampen ligesom konkurrencen og samarbejdet inden for modeindustrien styrke forholdet mellem de to lande. Et faktum som den kroatiske ambassadør i Danmark, Frane Krnić, erklærer sig enig i: ”Danmark og Kroatien har stærke bånd til hinanden på både det sportslige og det kommercielle plan, og det er et forhold i rivende positiv udvikling, som er spændende at følge med i. Men selvom det endte med et fint uafgjort her i modedysten, så håber og tror vi på, at Kroatien vil tage sejren på fodboldbanen på søndag. Vi ønsker begge hold alt muligt held og lykke”.