Skakspillere er den nye generation af stjerner - også inden for mode

Skakspillere er den nye generation af stjerner - også inden for mode

Med et persisk ophav som strækker sig helt tilbage fra omkring år 500 e.kr. er skak sandsynligvis et af de ældste og mest kendte brætspil i verden – hvis ikke det mest kendte. Udover at have en fantastisk og lang historie er det berømte spil, hvor en sort og en hvid hær med rang fra bonde til konge står overfor hinanden med den entydige mission at erobre modstanderens territorium og til sidst afsætte modstanderkongens bevægelsesmuligheder, også velsignet med et væld af fordomme af både traditionel og mere moderne karakter, som blandt andet også berører mode. Dette være sig blandt andet de påklædningsmæssige diskurser for spillerne samt hvordan den egentlige virkelighed stemmer overens med de generelle forestillinger, som hersker omkring skakspillets mestres formåen i forhold til at være udenfor eller befinde sig i kernen af ’nørdsfæren’.

Til hjælp til at afsøge denne spændende og for mange nok lidt mystiske verden af sorte og hvide kvadrater og IQ-niveauer vel over middel, som skal fremme evnen til at afkode, analysere og forudse modstanderens næste fem træk før de er foretaget, har Modevidenskab allieret sig med den regerende europamester i skak, danske Jesper Søndergaard Thybo, som giver et interessant og uforbeholdent indblik i skakkens indercirkler både i forhold til beklædning både i og udenfor skak-salen og i forhold til de konnotationer, som skak er eksponent for i spillernes umiddelbare omverden og herunder ikke mindst hos det modsatte køn i en ’scorings’-kontekst. Og startende med spørgsmålet som for mange måske ligger først for i forhold til at afkode skakverdens oplevede tilknappethed, som er: ’Er skakspillere nørdede personer, som sidder et i tillukket fællesskab og bare grubler?’, fastslog den unge europamester prompte, at på trods af at den stereotyp måske stadig eksisterer, så er den forkert.

Skak kan læres af alle og er et spil, som formår at samle snarere end at isolere, og de unge professionelle spillere i dag er sportsstjerner med sponsorer og modelkontrakter for store modetøjsmærker helt i tråd med de forhold som kendes fra andre sportsgrene som fodbold eller tennis. Og den velkendte beklædningsmæssige myte, som måske kendes primært fra amerikanske TV-serier, hvor gymnasiets skakklubs medlemmer er karikeret, med en poset skjorte stoppet godt og grundigt ned i et par højtaljede lærredsbukser, som stumper forneden, er ifølge Jesper Thybo heller ikke eksisterende i virkeligheden. Dresscoden til nutidens turneringer er respektfuld men afslappet og er generelt et udtryk for tidens fremherskende tendenser, hvilket eksempelvis kunne være T-shirts eller løstsiddende skjorter med et par jeans til. Turneringerne i dag bliver i øvrigt i stigende grad overværet af tilskuere – unge som ældre – samt set af tusinder på livestream på nettet. Moderne skak har altså udviklet sig til at være en tilskuersport for masserne, og spillerne er stjerner, som langt fra er introverte kloge-Åger, som kun har øje for brættet, men tværtimod moderne sportsfolk i hyppig kontakt med deres fans via sporten.

Jesper Søndergaard Thybo er med sine 19 år et af de unge danske stortalenter, som med sin egen sikre beklædningsstil bestående primært af T-shirts i kombination med jeans og matchende sneakers til er eksponent for skakken som en cool sport med cool udøvere. Og netop på spørgsmålet om hvorvidt Thybo selv ser det at være god til skak som en cool ting er svaret også utvetydigt, at selvfølgelig er det cool, og det at opnå resultater er cool ligesom alt andet man arbejder hårdt for at excellere i. Adspurgt om europamestertitlen og pladsen på det danske skaklandshold er så cool, at det er et kort, som med fordel kan trækkes, såfremt man forsøger at indynde sig hos pigerne i en mere romantisk sammenhæng er europamesteren heller ikke i tvivl. Skak kan imponere på samme måde som alle andre sportsgrene, og med det faktum sammensat med den unge mands sikre beklædningsvalg og stilsikkerhed er der ganske givet mange piger, som er mere end bare almindeligt interesserede i den unge vinder, som dog slår fast, at dette ikke bliver aktuelt, da han har en kæreste.

Jesper Søndergaard Thybo er stærkt på vej til at opfylde sin egen ambition om at blive Stormester, hvilket er en titel, som kun indehaves af de allerbedste, og som, når han opnår det, vil placere ham i en endnu stærkere position til at opnå nye titler i seniorrækkerne og dermed sætte Danmark på verdenskortet inden for skak ligesom Norge er blevet det med den nu verdensberømte spiller, Magnus Carlsen, som med jævne mellemrum optræder i alskens populærmedier i ind- og udland. I forhold til at blive Stormester er det ifølge Thybo imidlertid vigtigt at huske, og det her ikke gælder om opretholdelse eller bekæmpelse af gamle eller nye mere eller mindre fordomsfulde måder at anskue skak og skakspillere på i forhold til eksempelvis mode, stil og udtryk, men at det i stedet handler om kærlighed til spillet og en rå vilje til at træne hårdt og til at ville vinde.

Så selvom skak tilsyneladende er trådt ud af og stadig træder godt og grundigt væk fra fortidens forestillingsskygger om sporten som værende elitær og kedelig og spillet af mennesker uden egentlig sans for populærkulturel udvikling, er skakkens essens altså stadig den samme; modstanderen skal besejres. Skakspillere er sportsmænd først og fremmest, og det er først i anden række at for eksempel modemæssige overvejelser kommer. Den vindermentalitet er som tidligere nævnt ikke forskellig fra nogen anden sportsgren, og det er så absolut så nørdet, som det kan blive, men fuldstædigt renset for negative ladninger. At ville vinde og turde at være ambitiøs er nemlig altid moderne og kvaliteter, som er universelt tiltrækkende i hvilken som helst kontekst. Vi glæder os til at følge Jesper Thybo Søndergaard og de andre danske skak-krigere i fremtiden – både i forhold til resultaterne på brættet, og så følger Modevidenskab selvfølgelig også de unge stjerner på modefronten.

Held og lykke!