Hvad skal man have på på daten?

Hvad skal man have på på daten?

Ifølge Danmarks Statistisk er unge mænd de hyppigste brugere af datinghjemmesider, og når de mange ungersvende, som forhåbningsfuldt søger i beskrivelser og billeder for at finde den perfekte date, endelig finder et match, opstår den potentielt vanskelige udfordring det altid er at skulle iklæde sig det helt rigtige tøj. For tøjet skal naturligvis passe til formålet eller det udkomme, som er tilsigtet for den pågældende date.

Er man på udkig efter en ven fungerer en slags påklædning måske godt, hvor det sandsynligvis er en anden slags påklædning, der virker, hvis man end hvis man gerne vil have en kæreste. Modevidenskab spurgte førende datingekspert og psykolog Jacob de Lichtenberg om hvad der gælder rent påklædningsmæssigt, hvis man som mand vil have succes på daten.

 

God stil slår gode gener

Ifølge Jacob de Lichtenberg er en kvindes umiddelbare tiltrækning til en mand et resultat af en instinktiv graduering af mandens genetiske formåen. Det vil sige en ubevidst karaktergivning af de mandlige træk, som siden tidernes morgen har haft status som universelt fordelagtige og brugbare til blandt andet formering og beskyttelse såsom blandt andet brede skuldre, markeret kæbeparti og højde.

Så er man heldig at have disse træk, så har man allerede i teoretisk forstand et forspring i forhold til at indynde sig hos den kvinde man er på date med. MEN for alle som ikke er skåret i granit er der stadig håb, for heldigvis er der også andre væsentlige faktorer, som spiller ind i menneskers beslutningsproces omkring hvordan en date skal udvikle sig. Og det er her tøjet kan spille en afgørende rolle, for hvis man ifølge de Lichtenberg klæder sig på en måde som kan fremhæve ovennævnte træk på den bedste vis, så kan tøjet faktisk gøre forskellen og slå generne. Følgende er således en kort guide til hvad man med fordel kan iføre sig næste gang, der på dating.dk, tinder, single.dk eller en af de andre er gevinst og næste tur yndlingsrestauranten er nært forestående.

 

Kæreste

Er man på udkig efter en kæreste er det uden tvivl fordelagtigt at klæde sig så skuldrene fremhæves og eventuelt så det syner af at man slankes. Gode genetiske træk vil nemlig ifølge de Lichtenberg i høj grad gøre sig gældende i den umiddelbare kærestekvalifikationsprocessen, men ifølge datingeksperten spiller også et andet og til tider mere vigtigt element ind, når en kæreste skal vælges, og det er status. Status kan både forstås som magt i en eller anden sammenhæng og som penge og symboler på rigdom, hvilket, som de Lichtenberg udtrykker det: ’Har en initiel positiv indvirkning på alle!’.

Så skal man lykkedes med at blive kæreste med sin date kan det være godt at klæde sig på så det bemærkes og så det ser ud af noget i den kontekst man befinder sig i. Med udgangspunkt i at daten, som det nok oftest er tilfældet, finder sted på en restaurant kunne en cool designerskjorte eller sweatshirt under en kort læderjakke sammensat med et par smalle jeans og et par til bukserne matchende high top sneakers være lige sagen.

I en lidt finere kontekst kunne læderjakken skiftes ud med en blazer og sneakers kunne eventuelt byttes ud med et par lækre støvler eller lædersko. Derudover kunne man tage en butterfly på, hvilket ofte står ud og bemærkes positivt.

Venskab

Er det et venskab man søger kræver det naturligvis også, at man begiver sig ud og møder de personer, som man kommer i kontakt med, når man som mand trawler datingsiderne tynde. Her er det imidlertid oftest i første omgang mindre vigtigt med genetikken, men det har naturligvis stadig en betydning at klæde sig passende på til at møde en potentiel ny ven. Mødes man til en kop kaffe eller et måltid mad i afslappede omgivelser kan et par lyse chinos med en matchende løstsiddende skjorte og et par sneakers til være helt perfekt.

Et par stofbukser med eksempelvis en T-shirt i lyse farver og en let jakke udover i farver, som passer til bukserne er også super smart og uprætentiøst og indgyder til at man i ro og mag kan sidde og tale venskabeligt sammen.

Ven med fryns

Ja, denne kategori skulle lige med for begrebet ’ven med fryns’ eksisterer jo også i bedste velgående. Er det det man ude efter, så gælder de samme underbevidsthedsindkodede ’regler’ i nogen grad som hvis man leder efter en kæreste. De genetiske træk vil nemlig også her gøre sig gældende, så det er sandsynligvis en god ide at vælge en påklædning, som slanker og, så vidt det er muligt, giver den velkendte ’trekantede’ silhuet over skuldrene. Her er eksempelvis et mørkeblåt jakkesæt ideelt i kombination med en hvid skjorte og sorte pæne sko til. Ønsker man at øge den slankende effekt kan man med fordel vælge et jakkesæt med diskrete lodrette nålestriber. Det er klassisk flot og kan ofte imponere.

 

Skal det være lidt mindre formelt kan et par mørke jeans sammensat med eksempelvis en lys crewneck T-shirt med en mørk blazer udover eller måske en lyseblå skjorte under en tynd kropsnær strik i mørkere tone end T-shirten være lige sagen. Hertil er et par mørke sneakers super fine.

Uanset om påklædningen er formel eller casual, kan tøjet altså give et skub fremad i den mandlige genetiske potentialekø. Men hvis man vil give den et lille ekstra skub i retningen mod ven med fryns-status fortæller Jacob de Lichtenberg at undersøgelser peger på, at god ‘grooming’ generelt virker tiltrækkende, så kan man fremvise et velklippet hår, god hud og pæne tænder, forøges mulighederne. Så husk endelig også at lige at slå et smut forbi brusekabinen samt at børste tænderne inden tøjet påføres.

Husk!

Når tøjet, stilen og generne har gjort det indledende stykke arbejde og der er skabt en førstehåndsinteresse hos kvinden man er på date med – hvad end det er interesse for at blive kærester, venner eller venner med fryns – er det naturligvis vigtigt at huske at venlighed, høflighed, gode manerer og respekt altid vinder i det lange løb. Husk(!) især respekten uanset hvilke signaler den pågældende kvinde man er på date med udsender – vi vil ikke have noget #metoo her!

 

Rigtig god fornøjelse både på og efter daten