Det er reflekstid nu og det er vigtigt at huske!

Det er reflekstid nu og det er vigtigt at huske!

Dagene bliver kortere og kortere, og udover at sommerovertøjet fortrænges af de regn- og vindtætte vinterjakker og frakker betyder mørkets komme også at det er reflekstid. Når man går, cykler eller kører efter solen er gået ned sænkes sigtbarheden på blot 30 meter med op til 80% i forhold til hvis det er lyst, hvilket naturligvis medfører en øget risiko for påkørsler, såfremt man ikke gør sig synlig på anden vis. Og blandt de mest effektive måder at gøre dette på er at iføre sig reflekstøj eller påsætte reflekser på tøjet. Det er dog forskel på reflekstøjs effektivitet, idet reflekser har forskellige grader af synlighed. Det er vigtigt at være opmærksom på dette – både i forhold til sig selv men måske særligt i forhold til det tøj man iklæder sine børn. Efter grundig research af reflekser og reflekstøj i kommer her en kort gennemgang, som forhåbentligt kan give lidt indsigt i og inspiration til hvad man bør gå efter.

 

Hvorfor er reflekser i det hele taget vigtige?

 

Til at begynde med giver det måske mening at berøre refleksers effektivitet statistisk, så eventuelle tvivlere kan forvisses om at reflekser altså ER vigtige. Selvom det ifølge Rådet For Sikker Trafik er påvist at brug af reflekser på tøjet kan reducere risikoen for færdselsuheld med helt op til 85%, er der her i Danmark desværre ingen lovgivning, der påbyder reflekser på tøjet, når man bevæger sig udendørs efter mørkets frembrud. Trygfonden, som har til formål at give danskerne en mere tryg hverdag og i den forbindelse leverer gratis reflekser til danskerne, råder endda til at man, udover at bære reflekser, også tilføjer pangfarvet tøj til beklædningen, når man bevæger sig rundt i mørket. Farverne alene kan formindske risikoen for uheld med op til 48%. Der burde således ikke være efterladt nogen tvivl om, at reflekstøj eller reflekser er nødvendigt, når det er mørkt. Men det er som nævnt vigtigt at være varsom for ikke alle reflekser er ens.

 

Gå efter godkendte reflekser 

 

Refleksers synlighed kan variere alt efter i kvalitet og til hvilket formål de er lavet. Vil man være sikker på at reflekser giver den anbefalede synlighed, bør man vælge reflekser, som overholder de fastsatte tekniske synlighedskrav, som vigtigst af alt indebærer en umiddelbar synlighed på 140 meters afstand. Betegnelserne man i så fald skal kigge efter i reflekstøjet eller på de reflekser, man påhæfter sit tøj eller overtøj er EN 13356, EN 471, EN 20471 eller EN 1150, og derudover skal reflekstøj gerne være CE-mærket. Det er vigtigt at understrege at alle disse mærkninger er gældende for både børn og voksne.

 

Hvor sidder reflekserne bedst?

 

Færdselsstyrelsen understreger på styrelsens hjemmeside, at det ikke er påbudt ved lov, at reflekser som anvendes som en del af designet på modetøj og jakker, bærer ovenstående godkendelsesmærkninger. Så vil man være sikker på at opnå den forsvarlige og anbefalelsesværdige synlighed, når man køber reflekstøj eller reflekser, er man selv ansvarlig for at tjekke eventuelle mærkninger. Efter man har sikret sig at refleksernes kvalitet er god og bærer de foreskrevne certificeringer, er det vigtigt at forholde sig kritisk til hvor reflekserne sidder. Dette er især vigtigt, da forkerte eller ringe placeringer på tøj og jakker nemt kan gøre at refleksen ingen effekt har.

 

Rådet For Sikker Trafik anbefaler på rådets hjemmeside, at reflekser skal sidde så de er synlige fra alle vinkler. Ideelt set skal de således være placeret på hver sin side samt foran og bagved på tøjet. Det anbefales desuden at reflekser, uagtet om de er en del af tøjet ved køb eller om de påsættes, er sat både lavt på benene og højt overkroppen. Bæres en taske på ryggen, skal man desuden være opmærksom på at denne kan skærme for reflekser på tøjet. Hos FashionForest har vi samlet et stort udvalg af både rygsække og andre typer af tasker der overholder dette, men det er altid en god ide at anvende en taske med indbyggede reflekser eller selv påhæfte nogle.

 

Samlende bør man således være opmærksom på følgende i forhold til reflekstøj og reflekser:

 

  • Se efter godkendelsesmærkningerne i tøjet.
  • Bemærk om reflekserne er placeret så de er synlige fra alle sider.
  • Bemærk om reflekserne er placeret både højt overkrop og lavt på ben.
  • Såfremt man bærer taske bør den også være udstyret med en refleks.

Brug for nyt reflekstøj? Se her…

 

FashionForest har et kæmpe udvalg af reflekstøj, så det er et godt sted at starte, såfremt man vil gå de mørke morgener og ikke mindst aftener i møde ved køb af nyt reflekstøj til sig selv og børnene. Nedenfor er samlet reflekstøj til både børn og voksne i super kvalitet og lækre designs og ikke mindst i fremtrædende pangfarver, som tidligere nævnt. Et godt råd oveni alle anbefalingerne er her at investere i kvalitet fremfor det billigste alternativ. Det kan i sidste ende forhindre ulykker og redde liv.

Udover nedenstående inspiration har producerer både Hummel og Mini A Ture et stort udvalg af børnetøj hvor reflekser er integreret. Er det istedet sportstøj til fx løb eller cykling du er på udkig efter anbefaler vi at kigge på Under Armour, Nike og adidas.