Den perfekte påklædning til flyveturen

Den perfekte påklædning til flyveturen

Den søde juleferietid nærmer sig og efter den kommer den søde vinterferietid og efter den kommer den søde påskeferietid og dernæst sommerferietiden og så videre. Og når nu de dejlige ferier indtræffer hænder det naturligvis at man smutter en tur udenlands eller måske indenlands, og for mange er flyveren det foretrukne transportmiddel. Det er nemt og bekvemt og ikke mindst væsentligt hurtigere end andre transportformer på de fleste distancer, men som alle ved følger også nogle risici ved at flyve, som kan være lidt mere skræmmende og som man normalt er foruden ved andre transportformer.

Disse risici indebærer blandt andet man som flypassager kan opleve blodpropper, hold i ryggen og opsvulmede fødder og hænder, og udover at dette i sjældne tilfælde kan være årsag til livsfare kan disse flygener også være årsag til voldsom ubehag under turen. Fælles for de ovenfor nævnte problematikker er imidlertid at de for en stor del kan afhjælpes med den rette påklædning. Dette er således en lille guide til den gode beklædning til flyveturen, så det er muligt at nyde rejsen på komfortabel vis også selvom den måtte være lang.

For sikre at den lille vejledning også har en vis videnskabelig bund har Modevidenskab taget ekspert i flyvemedicin og autoriseret flyvelæge og medstifter og medindehaver af virksomheden Flyvemedicin-CPH, Mogens Tangø, i ed. Indledningsvist skal det selvfølgelig understreges at såfremt man inden en flyvetur oplever nogen form for ubehag såsom eksempelvis vejrtrækningsproblemer, ondt i brystet eller i det hele taget har en usædvanlig følelse af at være syg skal man naturligvis ikke forlade sig på denne guide til at løse sådanne eventuelle forløb men i stedet søge læge og afvente dennes godkendelse på hvorvidt man kan flyve eller ej. Og når man er flyvende er det i enhver henseende af yderste vigtighed at man altid følger kaptajnens og kabinepersonalets anvisninger, da disse er trænet i at håndtere stort set alle tænkelige situationer og herunder også hvis man skulle få et ildebefindende.

Strømper

Grundet det faktum at man under en flyvetur ofte er sat i sit sæde hele eller en stor del af tiden og dermed er inaktiv er det ganske almindeligt at fødder og underben kan hæve op. Den egentlige forklaring på dette er, ifølge Mogens Tangø, at væske kan ophobe sig i vævet i den underbenet fordi afstrømningen af blod fra benet formindskes, når man sidder ned fremfor når man ligger ned eller går. Denne tilstand kan ramme alle, men ældre mennesker eller mennesker, som lider af nedsat pumpefunktion kan være særligt eksponeret for dette.  Det kan, hvis man er siddende immobil i en længere periode, desuden hænde, at blodpropper dannes i venerne og derfra føres tilbage til hjertet og videre til lungerne, hvilket kan resultere i at en blodprop i lungen.

Men sørger man for at iklæde sig et par kompressionsstrømper, som går helt op til knæhaserne og trykker jævnt om hele underbenet og dermed hjælper til at holde en konstant kompression, så der ikke kan ophobe sig væske, kan man i de fleste tilfælde undgå disse hævelser og ikke mindst de mere kritiske tilstande som blodpropper. For at supplere kompressionssokkernes virkning er det en god ide at rejse sig op en gang imellem og eventuelt gå en tur frem og tilbage i kabinen, så inaktiviteten brydes og blodgennemstrømningen øges.

Af mærker som er helt fremme når det kommer til kompressionsstrømper kan blandt andre fremhæves Newline og Craft, som fører store sortimenter med et væld af både farverige og mere diskrete modeller. Her et par eksempler på de mere farverige.

Overdel og underdel

I en ruteflyver kan der være træk og kuldepåvirkning eller måske varmepåvirkning fra temperaturanlægget samt tør luft, hvilket også kan udgøre en potentiel risiko for blandt andet forkølelse. Det er derfor ifølge Mogens Tangø fordelagtigt at iklæde sig flere aftagelige lag på overkroppen, således man tilpasse sin påklædning til den temperatur, der er i kabinen og modvirke den træk, der eventuelt måtte være. Et godt bud på en sammensætning af overdele kunne således være en tætsiddende undertrøje i uld eller bomuld og en mere løstsiddende T-shirt i svedtransporterende materiale ud over og som sidste lag en tykkere sweatshirt eller hættetrøje, som også dækker halsen. Behageligt, strækbart og blødt er nøgleordene, da der helst ikke skal være noget, som strammer og dermed være årsag til ubehag. Igen er mærket Craft et godt bud i forhold til lækre undertrøjer til begge køn, og det samme er det tyske mærke FALKE, hvor både materialekvalitet og design er helt top. Se for eksempel disse to langærmede modeller.


Inden for sweatshirts og hættetrøjer er Nike altid en sikker vinder og det være sig til ældre såvel som til yngre mennesker, og Nikes kollektioner af sweatshirts og hættetrøjer lader intet tilbage at ønske næsten uanset hvilken stil man kan lide. De to modeller som her er valgt er diskrete og ensfarvede og blandt de nyeste af mærkets designs.

De samme nøgleord som gør sig gældende for valg af overdel er også gældende for den underdel, man vælger at iføre sig. Her er det især vigtigt, at der ikke er noget som snærer eller strammer om livet, i skridtet og om lårene, da det i høj grad kan være generende og særligt når man er siddende i længere tid. Så den generelle anbefaling til både kvinder og mænd er at iføre sig et par stofbukser eller joggingbukser, som har en tykkelse, så varmen kan holdes. Og også her kan man ikke komme udenom at nævne Nike, hvis designs er lige sagen netop nu og hvis kvalitet altid holder 100%. Disse to modeller er valgt, så de matcher ovenfor viste hættetrøjer, men mulighederne er naturligvis mange.

 

Sko

Ligesom med den øvrige påklædning er det anbefalelsesværdigt at skoene er komfortable at have på, hvilket blandt andet indebærer, at skoene ikke strammer om fødderne og ligeså at der er god plads til tæerne. Desuden er det en god ide at vælge sko, som består af materialer, som ikke isolerer fødderne men tværtimod tillader fødderne at ånde. Som en sidste ting er det også værd at overveje at skoene – ligesom det helst skal være med tøjet - gerne skal være lette at tage og på i tilfælde af enten varme- eller kuldepåvirkning på fødderne. De ideelle flyvesko er således sneakers og helst lette low top sneakers med en god affjedring og støtte i sålen. Såfremt temperaturen i kabinen tillader det er et ganske udmærket alternativ også at bruge de lette stofslippers, som mange flyselskaber stiller til rådighed under flyvningen. Disse to par fra henholdsvis Adidas og New Balance kommer ikke tættere på netop de ideelle 'flysko', men andre sneakers-mærker fører lignende modeller, som også sagtens kan bruges.

Med ovenstående på plads er man faktisk klar til at sætte sig til rette i sædet og bare nyde turen, så netop selve turen også bliver en mindeværdig del af rejsen på en positiv måde. Herfra er der således blot tilbage at ønske alle en rigtig god og behagelig flyvetur og rigtig glædelig jul.